Srebrenik: Konak Suljagića u Špionici vapi za obnovom

Kuca Suljagica

Konak Suljagića, u mjestu Donja Špionica nadomak Srebrenika, predstavlja jedan od najstarijih i najreprezentativnijih objekata ruralne gradnje iz 19. stoljeća na području Sjeveroistočne Bosne. Trenutno je u izrazito lošem stanju koje ne priliči jednom nacionalnom spomeniku BiH, ali bi ova građevina s pratećim objektima uskoro mogla dobiti novi sjaj.

u 14:57
cuvarkuca

Šta je rekao Sidran o Džaferu Hogiću a šta Kenović o Rapatnici kod Srebrenika?

U Srebreniku je promovisana knjiga "Čuvarkuća" Tarika Đođića, generalanog menadžera televizije "Al Jazeera Balkans"!

u 09:12
emir h

Šta se pojedinim Beograđanima nije svidjelo u Emirovom monologu(video)

Sjajni Hadžihafizbegović je dao sebi slobodu da sinoć pred publikom u Srbiji, u dvije minute izrecituje svoj manifest, kojeg je dio, očito nacionalistički obojene publike, nazvao skandaloznim.

u 16:05
romski jezik

Svjetski dan romskog jezika

Opšta skupština UNESCO-a službeno je proglasila 5.novembar kao Svjetski dan romskog jezika. Zbog činjenice da je romski jezik nestandardiziran i da njegova dijalektalna razmrvljenost onemogućava višu razinu socio-lingvističke integracije i povezanosti romskih zajednica, može se govoriti i o ugroženosti romskoga jezika.

u 17:26
bosanski jezik

U makedonskim školama nastava na bosanskom jeziku

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će od septembra naredne godine u osnovnim školama u Makedoniji biti uveden nastavni program na bosanskom jeziku.

u 10:25
tff

U Tuzli će za četiri dana biti prikazano 95 filmova

Tuzla će od 18. do 22. oktobra biti domaćin najveće kulturne manifestacije u ovome dijelu BiH "Tuzla Film Festivala (TFF)".

u 19:07
andrej n

Nikolaidisu nagrada "Meša Selimović"

Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2016. godine na govornom prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije osvojio je Andrej Nikolaidis, za roman "Mađarska rečenica".

u 14:18
povelja

Počinje proces vraćanja Povelje iz Rusije u BiH

Vijeća ministara BiH kreće u proces vraćanja Povelja Kulina bana iz Rusije u BiH!

u 15:39
gradina povelja

Godišnjica Povelje Kulina bana

Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i jedan od najstarijih državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

u 09:43
OGUS Josip

Srebrenik: OGUS otvara Josip Pejaković

Najveća kulturna manifestacija na području općine Srebrenik - OGUS (Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik) počinje u subotu.

u 13:33