Univerzitet u Tuzli: Poznata cijena školarine

untz

Vlada TK dala je prethodnu saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli o iznosu participacije i školarine u troškovima sva tri ciklusa studija na fakultetima/Akademiji Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2018/19. godini. Shodno ovoj odluci iznosi participacije i školarina ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodnu godinu.

u 13:25
it

Imaju 13 godina a već su IT stručnjaci

Dinel Hamzić, Tarik Lika i Inas Kasumović su trinestogodišnjaci, učenici sarajevskih osnovnih škola. Na prvi pogled obični, vedri dječaci. Međutim, njih trojica su i nosioci internacionalno priznatog, Microsoft certifikata, te s ponosom nose titule najmlađih IT profesionalaca na području Balkana i šire.

u 12:26
bosanski jezik

Bosanski jezik uvršten u nastavu škola u Australiji

Ovoga vikenda je prvi put u historiji započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji. Razred djece građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom direktorice Bosanske etničke škole u Liverpulu (Liverpool) Đenite Čengić Karup.

u 10:31
finska

Finska djeca nemaju zadaće, a obrazovanje je najbolje na svijetu

Ono po čemu se Finska posebno ističe, a što je ključno za uspjeh svake zemlje - jest obrazovanje.

u 09:53
obrazovanje

Razmjena iskustava u oblasti praktične nastave i dualnog obrazovanja

Od 14. do 19. maja u Institutu za inovacije u učenju (ILI), Univerzitet Friedrich-Alexander, Erlangen-Nürnberg, Fürth, Njemačka, u okviru projekta “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave “Getting SMEs on board”“, boravili su predstavnici Udruženja ALDI

u 07:57
st

Za pet godina 10.000 studenata manje

Studenata je sve manje u BiH a najveće smanjenje je zabilježeno u Tuzli.

u 21:07
srednjoskolci

Svršeni osnovci u TK biraju srednjoškolsko obrazovanje

Sve obrazovne ustanove na području TK predale su planove upisa Kantonalnom ministarstvu za obrazovanje i nauku , a kada ministarstvo završi svoj dio posla, nakon javne rasprave, plan upisa u škole će proslijediti Vladi TK radi dobijanja saglasnosti.

u 13:24
diplome

Tri univerziteta iz BiH demantuje Hrvate

Iz Agencije za nauku i visoko obrazovanje Republike Hrvatske juče je saopšteno da diplome iz BiH uskoro neće biti priznate u ovoj zemlji članici EU. Uprkos tome, rektori univerziteta u BiH i resorna Agencije demantuje taj podatak.

u 17:13
zvornik

Zvornik: Roditelji i djeca štrajkuju glađu zbog bosanskog jezika

Roditelji i djeca iz zvorničkog naselja Liplje započeli su štrajk glađu u zgradi Općine Zvornik pokušavajući na taj način ostvariti pravo na izučavanje bosanskog jezika. Kako je kazao Muharem Sinanović, jedan od roditelja, u zgradi Općine trenutno se nalazi 10 djece i njihovi roditelji.

u 13:20
studenti

U Njemačkoj zanatlije upisuju fakultete a u BiH obrnuto

Sve više mladih Nijemaca se poslije završenog zanata odlučuje za upis na fakultet. Prošle godine je bilo skoro 57.000 takvih slučajeva. Poslije završenih zanatskih smjerova moguć je čak upis i na medicinu.

u 09:27