Tuzlanski učenici bolji od vršnjaka iz 140 zemalja

elektro

Da se uz minimalne uvjete i finanijsku podršku, s mnogo volje i rada, mogu postići vrhunski rezultati, primjer su učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle. Na Svjetskom Microsoft Office Specialist takmičenju održanom ovih dana na Floridi, pokazali su da su bolji od učesnika iz 140 zemalja.

u 17:23
Skola

Školama u TK nedostaje 1.767 nastavnika

Konkurs za prijem nastavnika, ali i još 160 zaposlenika izvan nastave, otvoren je do 7. augusta, ali će na neodređeno vrijeme biti zaposleno tek 70 kandidata.

u 13:00
vucic dodik

Republika Srpska izbacuje latinicu

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske radi na pripremi zakona kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS.

u 08:47
indija

Indija: U škole se uvodi predmet o sreći

Ministar obrazovanja u Delhiju, Maniš Sisodia, rekao je da se predmet o sreći sprovodi u okviru važnog i korisnog projekta, na čijem razvoju se radilo prethodnih godina.

u 12:27
nastavnici

Šta će biti sa tehnološkim viškom nastavnika u Tuzlanskom kantonu?

Uoči početka nove školske godine dolaze i nove muke za nastavnike koji nemaju ugovore na neodređeno vrijeme.

u 18:39
fax tz

Brucoši u TK najviše birali medicinu i tehničke fakultete

Na Univerzitetu u Tuzli završeni su prijemni ispiti prvog upisnog roka za upis studenata na prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu. Budući brucoši najveći interes pokazali su za tehničke i medicinske nauke.

u 16:04
knjizice

Zašto roditelji objavljuju knjižice djece na Facebooku?

Posljednji dani juna pravi su pakao za tri vrste korisnika društvenih mreža - onih koji "skroluju" zbog prirode posla, onih čija djeca nisu sa svim peticama, kao i oni koji uopšte nemaju djecu.

u 17:29
untz

Univerzitet u Tuzli: Poznata cijena školarine

Vlada TK dala je prethodnu saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli o iznosu participacije i školarine u troškovima sva tri ciklusa studija na fakultetima/Akademiji Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2018/19. godini. Shodno ovoj odluci iznosi participacije i školarina ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodnu godinu.

u 13:25
it

Imaju 13 godina a već su IT stručnjaci

Dinel Hamzić, Tarik Lika i Inas Kasumović su trinestogodišnjaci, učenici sarajevskih osnovnih škola. Na prvi pogled obični, vedri dječaci. Međutim, njih trojica su i nosioci internacionalno priznatog, Microsoft certifikata, te s ponosom nose titule najmlađih IT profesionalaca na području Balkana i šire.

u 12:26
bosanski jezik

Bosanski jezik uvršten u nastavu škola u Australiji

Ovoga vikenda je prvi put u historiji započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji. Razred djece građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom direktorice Bosanske etničke škole u Liverpulu (Liverpool) Đenite Čengić Karup.

u 10:31