BiH ima 20 puta više parafiskalnih nameta nego Hrvatska

inspekcija

Nedavno je izračunato da broj raznoraznih parafiskalnih nameta koji se naplaćuju u BiH prelazi 3.400. Ukoliko se uporedi stanje sa susjednim zemljama, proizlazi da ih u BiH ima do 20 puta više nego Hrvatska, u kojoj postoji oko 170, a 10 puta više nego Srbija, u kojoj je zvanično oko 340 različitih nameta.

u 12:13
privreda

Do kad će privrednici plaćati porez na porez?

Iako privrednici u BiH godinama apeluju na vlast da ih rastereti prevelikih dadžbina, u ovom segmentu se malo toga mijenja.

u 11:48
zeljeznice

Najbolje poslovanje Željeznica FBiH u zadnjih 25 godina

Generalni direktor JP Željeznice FBiH Enis Džafić izjavio je da su utrostručili operativnu dobit u prošloj u odnosu na 2016, te da su Željeznice FBiH u 2017. godini ostvarile najbolji rezultat u posljednjih 25 godina poslovanja.

u 19:06
tz kis

"Bingo" kupio i "Tuzlanski kiseljak"

Jedna od najvećih kompanije u BiH "Bingo" doo Tuzla, kupila je od "Tuzlanske pivare" firmu "Tuzlanski kiseljak".

u 15:26
Usora

Talijani završavaju halu, posao za 100 radnika

Općina Usora i firma Ferreto Group Central Europe d.o.o. Usora, koja ubrzo u novom pogonu pokreće proizvodnju robotskih regala u ovoj općini potpisali su dva ugovora.

u 16:24
mladi

Mladi sve više biraju pozive s kojim će lakše do posla

Mladi u Bosni i Hercegovini sve više se opredjeljuju za poziv i školu/fakultet s kojim lakše mogu naći posao nego za onaj koji zaista vole, saopštio je EU Info centar u Sarajevu.

u 09:51
jasmina

Profesorica engleskog proizvodi eko voće i povrće

Jasmina Šoše Ćušić iz Višića kod Čapljine diplomirana je profesorica engleskog jezika i književnosti, ali svima više poznata pod imenom "Domaće eko povrće i voće Jasmina" koja već dulje vrijeme uspješno proizvodi voće i povrće na jedan teži, ali zdraviji način, bez dodavanja pesticida i različitih otrova.

u 13:18
Derventa

Privukli 14 austrijskih, 11 talijanskih i 3 njemačke firme

Privlačenje stranih investitora treba da bude motiv i cilj svakom nivou vlasti u BiH, a pravi primjer dolazi iz Dervente!

u 15:26
Strane investicije 1

Prošla godina rekordna po stranim investicijama

Direktor Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić kazao je danas da je 2017. godina rekordna po broju stranih investicija u historiji Bosne i Hercegovine.

u 18:21
privreda

Radnika sve manje, javni sektor sve rastrošniji

Broj novozaposlenih u BiH je nastavio da raste, mada nešto sporijim tempom, ali posebno alarmantan podatak je da je u BiH sve manje radnika, najvjerovatnije usljed imigracije, navedeno je u dijelu najnovijeg kvartalnog Ekonomskog izvještaja o napretku Evropske komisije za zemlje zahvaćene procesom proširenja.

u 09:24