U voćnjak niko neće ni za dnevnicu od 80 KM

vocnjak

I pored velike nezaposlenosti bh. stanovništva, oni koji nemaju radno mjesto odbijaju poslove u voćarstvu i povrtarstvu, koji su za naše uslove dobro plaćeni, te su naši voćari primorani da uvoze radnu snagu iz Srbije, pa čak i iz Bugarske i Rumunije.

u 18:06
sjedista

Sjedišta iz BiH u avionima širom svijeta

Poznato je da se u BiH proizvode sjedišta za skoro sve najveće svjetske marke automobila, ali je manje poznato da se u našoj zemlji rade sjedišta i za vodeće svjetske avio-kompanije.

u 12:35
njegovateljica

Iskustvo jedne njegovateljice u Njemačkoj

Njemačkoj nedostaju radnici raznih profila. Zdravstvu su potrebni ljekari, medicinski tehničari, ali i njegovatelji. Oni koji su iz BiH došli u Njemačku, sumiraju rezultate nakon godinu dana boravka i rada.

u 19:06
njegovatelji

Njemačkoj nedostaje 17.000 negovatelja

Novi ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) drastični manjak njegovatelja u Njemačkoj želi ublažiti pojačanim uvozom radnika iz zemalja Evropske unije, piše dnevnik Rheinische Post, a prenose njemački mediji.

u 18:11
termal

Prešli entitetsku liniju pa osvajaju svjetsko tržište

Velike međuentitetske investicije u BiH i dalje su rijetke, ali ono što je dosad realizovano pokazuje se kao pun pogodak.

u 12:31
zeljeznice fbih

Državi najviše duguju državna preduzeća

Provedba mjera Reformske agende nije dovoljno efikasna na svim nivoima vlasti, pa je tako do februara 2018. godine, na državnom nivou realizovano 64%, u Federaciji BiH svega 46% dok je bolje stanje u Republici Srpskoj gdje je usvojeno 70% agende. To znači da je u 2017. i prva dva mjeseca 2018. godine u institucijama BiH usvojene samo četiri mjera, a na nivou entiteta ukupno 18 mjera.

u 07:10
tesanj

Tešanj: U fabrici za proizvodnju prikolica 50 novih radnih mjesta

Kompanija BME u Tešnju širi proizvodnju nakon što je osigurala nove partnere za svoje proizvode. Zbog toga je kompanija sredinom ovog mjeseca raspisala konkurs za prijem 50 novih radnika.

u 17:20
parafiskalni nameti

Privrednike guši više od 3.000 parafiskalnih nameta

Privrednici u Bosni i Hercegovini plaćaju više od 3000 različitih nameta od kojih su neki na općinskom nivou, neki na kantonalnom nivou, a neki na nivou entitetaa, Brčko distrikta te same države, rekao je za Radiosarajevo.ba Mladen Pandurević direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

u 19:31
gracanica

Gračanica: Uskoro pogon za proizvodnju auto-dijelova

U Gračanici će uskoro biti otvoren novi pogon u kojem će se proizvoditi dijelovi za automobilsku industriju.

u 14:59
wizzair

Još jedna linija iz Tuzle za Njemačku

Wizz Air, najveća niskotarifna aviokompanija u centralnoj i istočnoj Evropi i jedan od avioprijevoznika sa najbržom stopom rasta u Evropi, najavila je danas novu liniju iz Tuzle za njemački Baden-Baden.

u 15:12