Živinice: Proizvedeno prvo vatrogasno vozilo

zivinice vatrogasci

Grad Živinice i Vatrogasna jedinica Grada Živinice su postali bogatiji za jedno vatrogasno vozilo, i to domaće proizvodnje. Gradonačelnik Samir Kamenjaković danas je uručio ključeve novog vatrogasnog vozila komandiru Vatrogasne jedinice, a s ponosom možemo reći da je napravljeno upravo u našem Gradu i našoj državi Bosni i Hercegovini.

u 18:21
aluminij

Od 900 čak 500 radnika proglašeno tehnološkim viškom

U kompaniji Aluminij Mostar koja je brojala blizu 900 radnika, a čiji su pogoni prestali sa radom 10. jula, 500 radnika je proglašeno tehnološkim viškom. Oni su prema riječima Romea Biokšića, bivšeg predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija, dobili otpremnine, ali im još nije uvezan staž.

u 09:39
gracanica3

Još jedan proizvodni pogon u Gračanici

U Gračanici je juče upriličeno svečano otvaranje kompanije Plarola doo, koju su osnovale dvije porodične kompanije, holandska firma Jarola Internacional i gračanički Plamingo.

u 19:37
radnici

Firma iz BiH zaposlila radnike iz Bangladeša

Bosna i Hercegovina je suočena sa sve većim odlivom radne snage u zemlje zapadne Evrope, no, s druge strane, ima i onih koji iz stranih zemalja dolaze u BiH na rad. Takav primjer zabilježen je u Višegradu na jednom gradilištu, gdje je zaposleno deset radnika iz Bangladeša.

u 21:18
jaja

Samo jedna firma iz BiH može izvoziti jaja u EU

Četiri mjeseca nakon što je BiH odobren izvoz jaja za industrijsku preradu na tržište Evropske unije, ukoliko ne bude nikakvih primjedbi, od 10. novembra kamioni natovareni jajima iz naše zemlje će moći krenuti ka zapadu.

u 16:55
kif kuf

Umjesto na šalterima, sve će se završavati klikom

Svi obveznici u sistemu PDV-a u Bosni i Hercegovini morat će u 2020. godini Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) dostavljati elektronskim putem knjigu ulaznih računa (KUF) i knjigu izlaznih računa (KIF). Kako najavljuju iz ove institucije, to je samo jedna od novina koja će uslijediti u toku 2020. godine kada je u pitanju elektronska komunikacija na relaciji Uprava - poreski obveznici.

u 18:34
radnici ttu

Uprkos prodaji zgrade TTU, radnicima ne može biti uvezan staž

Upravna zgrada Tvornice transportnih uređaja (TTU) u stečaju prodata je kompaniji Tuzla Remont za 1,5 miliona maraka.

u 16:23
kuce sa romanije

Drvene kuće iz BiH u turskim ljetovalištima

Prema novom izvoznom programu započetom u januaru ove godine, firma „Hamdo grupa“ sa Sokoca otprema drvene kuće za kupce iz Turske.

u 21:50
perica

Čuvajući ovce bračni par zaradi 4.000 KM mjesečno

Bračni par Nesiha i Amir mjesečno zarade četiri hiljade KM čuvajući stado od hiljadu ovaca porodičnog gospodarstva Romić-Kupres.

u 22:17
somun

Bosanski somun hit u Kanadi

Ove godine u dalekom Torontu u Kanadi otvorena je pekara u kojoj se prave pravi tradicionalni bosanski somuni, a njen vlasnik Alen Zukanović je ispričao kako je prezadovoljan i presretan jer su ljudi u tom gradu, prosto, oduševljeni somunima.

u 12:14