Home » Magazin
Post je veliki servis za ljudski organizam

Tim povodom razgovarali smo sa Tarikom Zolotićem, magistrom nutricionizma, o savjetima za ishranu u ramazanu, te o zdravstvenim prednostima konzumacije hurmi. - Izvor svih bolesti jeste prejedanje -
"Islam, kao univerzalni ljudski sistem vrijednosti, svojim propisima obuhvatio je sve segmente ljudskog života. Obzirom da je hrana ključna potreba za život čovjeka i njegovo zdravlje, islam je tom pitanju posvetio veliku pažnju i dao upute i odgovore. Danas smo vrlo malo svjesni važnosti hrane, hranjivih materija i njihovog uticaja na zdravlje, na prevenciju i liječenje bolesti.
Savremena civilizacija živi u pandemiji hroničnih nezaraznih bolesti, bolesti izobilja post nam dođe kao najbolji mogući lijek. Poslanik, a.s., je rekao „Izvor svih bolesti jeste prejedanje“. Danas smo svjedoci da pretjerujemo sa hranom, jedemo prerađenu hranu, hranu koju ljudi „dizajniraju, modificiraju“ zbog svog profita, ne zarad našeg zdravlja i dobrobiti kao što to ima prirodna cjelovita hrana“, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Tarik Zolotić.
Svaka mašina, odnosno organizam ima potrebu za odmorom i obnovom, pa tako post za ljudski organizam ima funkciju godišnjeg odmora. "Post je za naša tijela kao 'veliki servis-generalka', vraća ih na 'fabričke postavke', jer jedan dan posta omogućava uklanjanje toksina koji su se nakupili tokom deset dana.
Prema tome, 30 dana posta u mjesecu Ramazanu i šest dana posta u mjesecu Ševalu predstavljaju 'veliki servis' za naše tijelo. Blagodat posta je to što se naše tijelo odmara od stalnih 'napada' hranom, onemogućava nam da pretjerujemo, da jedemo šta god i kad god želimo, a energiju koju tijelo uštedi tokom posta preusmjerava na regeneraciju i liječenje organizma“, smatra Zolotić.
Post na naše zdravlje ima i preventivni učinak jer olakšava organizmu da se izbori sa napadima, upalama i bolestima.
„Mnoga istraživanja pokazuju da post dovodi do smanjenja upalni procesa u tijelu koji predstavljaju temelj svakoj hroničnoj bolesti, dok sa druge strane post dovodi do poboljšanja imuniteta, povećanja bijelih krvnih stanica, leukocita, te regenracije cijelog tijela. Tokom posta tijelo energiju potrebnu za rad i funkcionisanje dobiva razgradnjom „recikliranjem“ štetnih materija (slobodnih radikala, virusa, bakterija i drugih štetnih produkata) te se na taj način i čisti i štiti od bolesti.
Jer naša tijela su kroz višedecenijski razvoj i genetski prilagođena za povremeni post, što nam objašnjava i hadis Poslanika s.a.v.s. - Mi smo narod koji ne jede dok ne ogladni, a kada jedemo, ne zasitimo se, podsjeća Zolotić.
- Radost iftara i bereket sehura - Sehur i iftar su dva ramazanska obroka u različitom dijelu dana, pa su potrebe organizma za hranom drugačije. "Najbolje je sehuriti hranom koja se dugo zadržava u probavnom traktu, čak i do 12 sati, tako da nas duže može držati sitim, za razliku od ugljikohidratnih namirnica.
Meso, jaja i jogurt, kefir su bogati mastima i proteinima, a od biljnih namirnica to su leguminoze kao što su grah, grašak, leća i orašasti plodovi. Sehur treba iskoristiti za unos što više tečnosti na što je ukazao Muhammeda, a.s. hadisom: 'U sehurskoj hrani je bereket, zato nemojte propuštati pa makar uzeli i gutljaj vode". Nakon dugog posta iftariti treba laganiju hranu bogatu ugljikohidratima, hranu koja se brzo vari i koja neće opteretiti naš probavni trakt“, ističe Zolotić.