Kako hrana utiče na pamćenje?

Nedavno sprovedena studija otkrila je povezanost između nižeg rizika od kognitivnih oštećenja i onih koji primenjuju takozvanu "MIND ishranu", a to je posebno važno zbog sve većeg broja osoba sa demencijom.
01.10.2024 u 08:26
hrana

Šta je „MIND ishrana“?

„MIND ishrana“ podrazumijeva kombinaciju mediteranske ishrane i DASH ishrane koja se bazira na voću, povrću, integralnim žitarica i nemasnom mesu. Sastoji se od lisnatog povrća uključujući spanać i kelj pored ostalog povrća. Fokus je na integralnim žitaricama, ribi, živinskom mesu, maslinovom ulju i orašastim plodovima, a bobičasto voće ima prednost u odnosu na ostalo voće.

Studija je pokazala sporiji kognitivni pad

Studija, objavljena u Američkoj akademiji za neurologiju, posmatrala je 14.145 osoba prosječne starosti od 64 godine.

Ukupno 70 odsto njih bilo je belaca, a 30 odsto pripednika crne (negroidne) rase, piše Indy100. Pratili su učesnike oko 10 godina i tražili od njih da popune upitnik o njihovoj ishrani u poslednjih 12 meseci. Istraživači su pogledali koliko njihova ishrana liči na ovu ishranu i merili sposobnosti razmišljanja i pamćenja na početku i na kraju studije, prilagođavajući se različitim faktorima, uključujući pol, starost, rasu, osnovne zdravstvene uslove i faktore načina života. Tim istraživača je otkrio povezanost između onih koji su primenjivali ishranu koja je usko povezana sa „MIND ishranom“ i smanjenog rizika od kognitivnih oštećenja za učesnike – sa šest procenata smanjenog rizika. Zanimljivo, nije se odrazilo na muški pol.

Takođe, nije bilo razlike između pripadnika crne i bele rase u studiji, prenosi 24sata.hr.

Studija je ukazala na sporiju stopu kognitivnog pada za one koji su imali ishranu sličniju „MIND ishrani“. Ova povezanost je bila jača kod učesnika koji su pripadnici crne rase, nego kod učesnika koji su pripadnici bele rase.