Hoće li srednjoškolci raditi i primati plaću kao na Zapadu?

prakticna nastava praksa

Zakon o dualnom obrazovanju u KS-u je u fazi izrade prednacrta. Kako je istakla Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje, ovaj zakon bi regulisao pitanje realizacije praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama.

u 11:01

Ovo je najmlađi doktor u BiH sa prosjekom 9,70 (video)

Upoznajte najmlađeg doktora u RSu koji je ostvario zavidan prosjek tokom studija.

u 16:10

U 105.godini dobio diplomu srednje škole

Amerikanac koji je 1930-ih morao da napusti školovanje dobio je srednjoškolsku diplomu nakon više od 80 godina.

u 08:48

Srebreničanka na čelu univerziteta u Nizozemskoj

Profesorica Pamela Habibović dobila je posao rektorice na Univerzitetu Maastricht u Nizozemskoj te je tako postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je rektor na jednom od prestižnih stranih univerziteta.

u 14:57

Ovo je student koji ima sve desetke u indexu

Bojan Derajić (23) iz sela Branešci kod Čelinca postao je drugi student sa svim desetkama u indeksu šetodecenijskoj historiji banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta (ETF) ove visokoškolske ustanove.

u 18:08

Italija: Samo vakcinisani profesori mogu na nastavu

Mjesec dana do početka nove školske godine u Italijij, koja će prema odluci vlade početi sa učenicima u školskim klupama, gotovo 15 odsto nastavnog osoblja ili 217.000 profesora još nije vakcinisano,

u 10:17

Nastavlja se smanjenje novoupisanih đaka u prve razrede

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević saopćila je kako se u prethodnom osmogodišnjem razdoblju bilježi smanjenje broja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.

u 10:40
skola nema

Hoće li biti on-line nastave u Tuzlanskom kantonu?

Ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona, dr.sc. Elvis Baraković, danas se putem društvenih mreža oglasio po pitanju sve češće spominjane mogućnosti promjene trenutnog modela nastave u školama.

u 14:05

Učenice iz Tuzla pronašle alternativni lijek za upalu pluća

Učenice četvrtog razreda Richmond Park Međunarodne srednje škole Tuzla, Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović, su nedavno dobile zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju projekata pod imenom I2ASPO 2020 (INDONESIA INTERNATIONAL APPLIED SCIENCE PROJECT OLYMPIAD), koje se održava u Jakarti, u Indoneziji, pod pokroviteljstvom Udruženja mladih naučnika Indonezije IYSA (Indonesian Young Scientist Association).

u 08:17
nebojsa djuric

Bosanac riješio matematički problem star 40 godina

Nebojša Đurić, viši asistent matematike na AGGF-u Univerziteta u Banja Luci, riješio je matematički problem star preko 40 godina. Oblast pod nazivom Inverzni problem Sturm-Liouvilleovog tipa sa konstantnim kašnjenjem je posljednju deceniju u velikoj ekspanziji.

u 18:52