Šta jedu “Vatreni” na dan utakmice?
Mnogi reprezentativci jako paze na ishranu, tako Luka Modrić sve u gram jede, a jedan podatak o Jošku Gvardiolu je stvarno nevjerovatan. Glavni kuhar hrvatske reprezentacije, šef Tomica Đukić, na panelu Univerziteta Aspira u Splitu, otkrio je javnosti šta jedu "Vatreni".
"Na dan utakmice se fokusiramo na jednostavne ugljikohidrate i često su to 'dosadna' jela. Bijela riža, tjestenina, namirnice s brašnom i slično'', otkrio je Đukić.
Onda je dodao: "Nije tu bilo nekih jakih začina - tek so, biber i maslinovo ulje. Zastupnik sam mediteranske ishrane i važnosti kvaliteta same namirnice."
Fudbaleri trebaju jesti raznovrsno. "U takvim situacijama mi pomažu igrači koji imaju svoje nutricioniste. Joško Gvardiol, Ante Budimir, Luka Modrić... Kod Luke je sve to izračunato u gram, inače naravno ne bi toliko trajao i igrao na vrhunskom nivou na pragu 40. godine života. Joško je posebna priča, jer jede 5200 kalorija na dan. Troši kao bunar, gladan je stalno. Nije to prejedanje, već je samo ogroman potrošač. Nije lako namiriti toliko kalorija", otkriva poznati kuhar.
Otkrio je i bazu svakog jela.
"Puno povrća, gdje god da se okrenu, ono mora biti tu, pa nekoliko vrsta mesa, od onog crvenog do bijelog. Na stolu se naravno nađe i riba, s naglaskom kako mora biti svježa." A šta "Vatreni" jedu za malu zakusku?
"Čisti ugljikohidrat. Palačinke s marmeladom i javorovim sirupom, nema Nutele, neki tostovi i riža na bademovom mlijeku. Nakon pobjede nad Brazilom, pjevali su: 'Sve je zbog riže na mlijeku'!" S Rakitićem je imao malih problema.
"Ivan Rakitić je imao intoleranciju na gluten. Gluten sam po sebi nije neki problem, to je protein koji se stvara kada zamijesite tijesto. Problem je bilo kod Ivana, što nisam znao šta da mu slatko dam", završio je šef Tomica, a prenosi "Dnevnik".